top of page

Omgeving

Casa Rokado ligt in de dorpskern van Sint-Martens-Voeren, een van de 6 pittoreske dorpjes van de gemeente Voeren. Het riviertje de “Veurs”, vormt aan één zijde de natuurlijke grens van de tuin. 
In de middeleeuwen stond achter de huidige woning een kasteel. In het weiland zijn de slotgrachten nog steeds aanwezig en als historisch landschap geklasseerd. Het was een leenhof van den Bongard en dat was een leen van Dalhem, termen uit het feodale stelsel. De boerderij naast onze vakantiewoning, het Hof, is daar een afleiding van (ook geklasseerd als monument). 
Aan de overkant van de weg ligt de Sint-Martinus kerk, waarvan de toren oorspronkelijk uit de 13 de eeuw stamt. Eén van de oude grafkruisen stamt uit de 16 de eeuw. 

Op enkele voetstappen verwijderd ligt het Veltmanshuis, het Cultureel Centrum en Jeugdherberg “De Veurs”. Het dorpsbeeld wordt beheerst door de hoge spoorwegviaduct, gebouwd door de Duitsers in WO-I, die in het gehucht Veurs aansluit op de langste spoorwegtunnel van Vlaanderen.
De streek kenmerkt zich door het golvend heuvellandschap, groene weides, fruitboomgaarden en uitgestrekte bossen.
De typische vakwerkhuizen (voornamelijk in Veurs) en het gebruik van vuursteen (silex) in de gebouwen, geven de Voerstreek een eigen karakter.
Het landschap leent zich uitstekend voor wandelingen, fietstochten (ook MTB) en paardrijden.

In de nabije omgeving wordt u verrast door tal van plaatsen die veel te bieden hebben, zoals bijvoorbeeld Aubel (befaamde zondagsmarkt) of Val-Dieu (abdij met bierbrouwerij), Valkenburg (mergelstadje en kerststad) of Heerlen (koopstad).
Voeren is een uitstekend vertrekpunt om de Euregio te ontdekken. Historische en culturele steden als Maastricht, Luik en Aken liggen binnen een straal van 25 kilometer.

bottom of page